保利WeDo是保利文化集团旗下的新型儿童教育品牌,旨在挖掘和培养孩子在音乐方面的天赋和潜能,提高综合艺术修养。建筑营应邀设计其位于北京工体北路永利国际商场内的教学空间。如何通过空间设计突破固化的结构限制,实现开放、自由、灵活的现代教学环境,并让孩子与空间产生亲密感,是设计所思考的首要问题。

Poly WeDo is a new children’s education brand of Poly Culture Group, which aims at exploring and developing kids’ gift and potentiality in music, and improving their comprehensive art accomplishment. ARCH STUDIO is invited to do the design for their teaching space within Yongli International Shopping Centre in Workers’ Stadium North Road, Beijing. The top issue to be solved while doing the design thinking is how to create an open, free and flexible modern teaching environment which breaks the limits of rigid structure and creates a feeling of closeness between children and the space.

Poly wedo hisheji (1)

项目分布于商场一层七个柱跨之间,空间基本结构是框架+剪力墙,总面积约1000平米,并附带约300平米的地下室。建筑营尽量拆除了所有砌块墙体,打通原本封闭的房间,用一条走廊将教室及公共空间进行连接,所有教学空间向商场中庭水平展开,包括音乐教室、私教室、接待厅、剧场和排练厅等。

The project covers the area cross 7 pillars of the shopping center on the first floor. The basic structure of the space is framework + shear wall, it enjoys an area of about 1000㎡and has a basement with an area of 300㎡. ARCH STUDIO removes the concrete block wall as much as possible to open up the closed space; a corridor is used to connect the classrooms to the public space. All the teaching spaces including music classroom, private classroom, reception hall, theatre and rehearsal room, etc. stretch out horizontally to the atrium of the shopping Centre. The slope shape roof extends to the wall and then the floor, which becomes the extension of classrooms and public space.

yuanshi (1) yuanshi (2) yuanshi (3)

改造前

坡折的屋顶延伸至墙面和地面,构成了连续延伸的教室和公共区域。整个教学空间好似一座半透明的“室内村落”,根据使用需求呈现出多样的尺度与质感空间,让孩子在亲切、自然、舒适的环境中演奏和学习。

The entire teaching space is like a translucent “indoor village”, which presents spaces of variety of scales and texture according to different needs. It presents the kids an intimate, natural and cozy music playing and learning environment.

Poly wedo hisheji (2) Poly wedo hisheji (3)Poly wedo hisheji (4)

大厅

Poly wedo hisheji (13) Poly wedo hisheji (14)

竹林庭院

建筑营引入绿色景观来柔化结构墙体的限制,让教学与自然时刻保持接触。中庭局部拆除了楼板,竹庭院延伸至地下的舞蹈教室、瑜伽教室和办公空间。竹庭院构成入口大厅的景观焦点,同时是上下层交通转换的节点。在教室之间利用墙体的空隙产生景观区,形成室内的“室外”空间。而植物与书架的结合让孩子的阅读与休息轻松、自然的发生。

ARCH STUDIO introduces green landscape to soften the restriction of structural walls and to keep teaching get in touch with nature all the time. Part of the floor slab of the atrium is removed; the bamboo courtyard extends to the dancing classroom, Yoga classroom and office in the basement. The bamboo courtyard is the highlight of landscape of the entrance hall, and the shift point of traffic of the two floors. Gaps between walls of classrooms are used to create landscape area, thus “outdoor” space are formed in the indoor space. And the combination of plants and book shelves make kids’ reading coexist easily and naturally with rest.

Poly wedo hisheji (6)

图书区

Poly wedo hisheji (7)

办公区

Poly wedo hisheji (8) Poly wedo hisheji (9)

音乐教室

音乐教室要同时满足隔音和吸音的声学要求。音乐教室墙面均采用了三层中空玻璃进行隔音,吊顶采用木纹转印铝制格栅和铝板,除了隔音处理之外,坡屋顶的形态和格栅的起伏表面也起到混音作用。小剧场由于空间高度有限,因此不设吊顶,仅在人的尺度范围内采用了木质吸音板,在视觉上让空间变高,同时取得良好的声学效果。

Music classrooms need to satisfy acoustical requirements of sound insulation and sound absorption. For the purpose of soundproof, three layers hollow glasses are used for the walls of music classrooms, wood grain aluminum grille and aluminum plate are used for the ceiling. In additional to soundproof treatment, the shape of the slope roof and the wavy surface of grille have the effect of audio mixing. Because of the limitation of height of the small theatre, we keep the original ceiling, only use some sound-absorbing wood panels on part of the wall,  which heightens the space visually and achieves excellent acoustic effect as well.

Poly wedo hisheji (10)

排练室

Poly wedo hisheji (11) Poly wedo hisheji (12)

小剧场

Poly wedo hisheji (5)

私教区

Poly wedo hisheji (15) Poly wedo hisheji (1)

舞蹈教室

²¼¾Ö1

方案平面图

²¼¾Ö1

原始平面图

tuzhi hisheji (4)

场景轴测图

tuzhi hisheji (5)

中庭剖面图

tuzhi hisheji (3)

概念图解

项目信息——

项目名称:保利WeDo教育机构

设计团队:韩文强、王莹、李云涛

设计公司:建筑营设计工作室(www.archstudio.cn)

项目地址:北京市,朝阳区

项目类型:教育空间

建筑面积:1300平米

设计时间:2015.10—2016.01

施工时间:2015.12—2016.03

摄影师:夏至

Project Name: Poly WeDo Education Institution

Design Team: Han Wen-Qiang, Wang Ying, Li Yun-Tao

Design Company: Arch Studio (www.archstudio.cn)

Location: Chaoyang District, Beijing, China

Project Type: Educational Space

Area: 1300 ㎡

Design Time: 2015.10 – 2016.01

Construction Time: 2015.12 – 2016.03

Photographer: Xia Zhi

韩文强

本文已获 建筑营ARCH STUDIO授权