项目位于上海太平湖畔,企业天地无限极荟的一层。DOE作为上海本土街头潮流文化的风向标,兼具怀旧与新潮,复古与现代,特立独行等特质。空间的设计从DOE品牌文化中的“Street Culture”出发,引入街道与城市的概念,打破室内外的边界,将室内空间开放给城市,也将城市景观引入室内。外立面的设计,保留了原建筑的玻璃外幕墙,同时在立面上增开了通高的玻璃移门。当玻璃门打开时,DOE店内和城市街道,形成了相对开放的对话关系。

This project is located on the first floor of Infinitus Tower by the shoreline of Taiping Lake in Shanghai. As the weathervane of street fashion, DOE represents non-comformist qualities, being both classic and trendy, vintage and modern. Based on the Street Culture branding of DOE, the design of the store introduces the concept of street and city. As the store opens up to the street, bringing in urban landscape, the boundary between inside and outside is dissolved. The facade preserves the original glass curtain wall with an addition of a glass sliding door that goes to the top. When the glass door is open, the interior of the store is in conversations with the street.

▼店铺外观:当玻璃门打开时,店内和城市街道形成了对话关系,exterior view: when the glass door is open, the interior of the store is in conversations with the street

设计的最大亮点为坐落在中心的方盒子,类似于球场看台的大台阶面朝街道,拥有良好的视野和光线。看台后的四面可活动墙体,可以通过翻起,推拉等方式,将整个盒子完全打开。可活动方盒子的设计,为DOE举办活动提供了自由和便利。

The spotlight of the design is the Central Box. The street-facing steps that liken the grandstand of a stadium enjoys good views and light. Behind the grandstand stands a movable box, the walls of which can flip or slide open to reveal the inside depending on needs. The movable box provides flexible space for events.

▼坐落在中心的可活动方盒子,the Central Box with movable walls

▼盒子内部,internal view

▼墙体可通过翻起,推拉等方式,将整个盒子完全打开,the walls can flip or slide open to reveal the inside depending on needs

▼方盒子上的展示空间,displaying area in the box

入店后的左侧,单独设计了L型的半边房檐,房檐下有杂志架,咖啡吧和收银台,还有视觉上为独立盒子的试衣间,使用老木板,水泥,镀锌钢板,灰砖等材质,营造出了浓厚的街边氛围。右侧部分,设计了整面的青砖墙,墙面上凸起部分的木质方体,为鞋子展示的道具。凹入的部分是服装类的展示道具。不同的材质,结合凹凸变化,营造出了城市街道立面的效果。鞋墙部分的设计兼具收纳和展示的功能,满足举办活动时的需求。

The left side of the store is an L-shape wooden roof, under which stand a cement cashier counter, a coffee bar, a magazine stand and steel-wrapped fitting rooms, which look like a big metal box. The mixed use of materials creates a street like experience. On the right side, a grey brick wall has installed wooden checker shelves for product display. Shoes sit on the protruding shelves, while cloths lay on the receding shelves inside the wall. The irregularity between protrusion and recession mimics the building facades in streetscape. Part of the shoe wall functions as both storage and exhibition spaces, meeting different needs for events.

▼L型的半边房檐下方是咖啡吧和收银台,the cashier counter and a coffee bar are arranged under the L-shape wooden roof

▼试衣间被设计为金属材质的独立盒子,the fitting rooms are designed as steel-wrapped boxes

▼鞋墙兼具了收纳和展示的功能, part of the shoe wall functions as both storage and exhibition spaces

DOE新店的设计,是城市空间在室内的延伸,是街头文化与室内的交融,它打破传统界限,在空间设计上实现了对于城市生活观念与生活方式的新探讨。

The interior design of DOE is a continuation of urban spaces, combining street culture with interior space. The design breaks traditional boundaries, and spatially initiates discourse on urban living and lifestyle.

▼如同球场看台般的大台阶面朝街道, the street-facing steps liken the grandstand of a stadium

▼方盒子轴测图(闭合), axon of the Central Box (closed)

▼方盒子轴测图(打开), axon of the Central Box (open)

▼平面图,plan

项目信息——

项目名称: 上海DOE

项目所在地: 上海 企业天地 一楼

项目类型: 店铺

建筑师: 青山周平,藤井洋子,杨易欣 , 陶奕 / B.L.U.E.建筑设计事务所

业主: DOE

规模: 一层

总建筑面积: 270平米

设计周期: 12.2016 – 03.2017

施工周期: 04.2017 – 06.2017

摄影师: Eiichi Kano