海尔是全球第一家推出“一站式智能家居解决方案”的公司。2019年在CES上推出的“U + 智慧生活平台”是其代表产品。Spacemen被委托在上海市中心为其设计旗舰体验中心,展示他们的创新和最新技术。晋泽负责该项目的施工管理。播肯为其创造了身临其境的数字体验。

Haier, a pioneer in the home appliances industry, became the world’s first to introduce a series of complete one-stop smart home solutions including their U+ Smart Life Platform at the CES 2019. Spacemen were commissioned to design their flagship experience centre in the heart of Shanghai City to showcase their lat-est technologies and innovations. Jaxda provided engineering, project management, and construction sup-port while Bokeh created the immersive digital experience.

项目位于“忙碌”的家居城,设计的思考是,怎样为访客营造一种“平和”的氛围?使得访客能够以放松的心态了解品牌,产品及服务。外立面我们使用了半透明效果的阳光板,反射着阳光的白色盒子在周边满是招贴的店铺中脱颖而出。夜晚时盒子发出柔和的白色光芒,变身为美丽的灯塔,引得行人驻足观赏。

Situated on a busy shopping district flanked by furniture malls on both sides, the intent was to create a calm-ing user experience for visitors that allowed them fully engage with the brand, products and its services in a relaxed state of mind. The original fa?ade was stripped down and veiled with a layer of translucent polycar-bonate panels. During the day, the minimal white box emerges as a sharp contrast to the busy shopfronts of neighbouring stores plastered with posters and advertisements. In the night, the facade becomes a beacon of light emitting a soft white glow that draws the attention of pedestrians.

远远望去大厅中间一个发光圆环旋转着,像有魔力的漩涡吸引着你探索更多。LED屏幕包裹着的四根柱体围绕着圆环绽放画面。踏入圆环内沿着旋转楼梯走入中庭,伴着轻柔的音乐和香薰,映入眼帘的是10米高的弧形画面。给访客以360度空间视觉感官体验。大厅空间中纯净的白色水磨石,人造石和抛光的灰色镜面调色板既唤起了时尚前卫的美感,又烘托了品牌的生态智慧。

From a far an illuminated ring can be seen hovering in the middle of the lobby acting as a vortex drawing pedestrians within to continue their journey. The central gathering space features 10m high circular atrium and a sculptural spiral staircase, It is flanked by four columns wrapped with LED panels and projectors con-cealed within its circular white walls thus offering a 360° cinematic view of projections as visitors meander around the lobby or ascending to explore the upper retail floor. A pure material palette of white terrazzo, recon stone and polished grey mirror in the lobby space evokes a sleek avant-grade aesthetic that compli-ments the technological elements of the brand.

体验中心分为三个主要区域:“智慧之家”“展望未来”“产品体验区”。以及在主要区域之间插入其他的活动空间:办公室、员工培训区、会议室、休息区和儿童区。

The experience centre is divided into 3 main areas; ‘The Smart Home’, ‘The Future’, and the ‘Product Experi-ence Zone’, with an array of other programmes inserted in between the main zones such as an office, staff training area, meeting rooms, breakout lounge and kids area.

 

在“智慧之家”中,Spacemen利用海尔最新的智能设备创造了四个核心的家居生活空间:客厅、厨房、浴室、卧室。这些设备都是相互连接和互通的,可以通过与海尔智能音响-“小优”的语音交流打开各电器设备。房间里的空调单元可以感应和确定环境以相应地调节温度。

In the ‘Smart Home’, Spacemen fitted the four core home living scenarios; living room, kitchen, bathroom, and bedroom, with Haier’s latest intelligent appliances that are either voice activated or connected to a pas-sive activation device. These devices are all interconnected and intercommunicate which allows one word to control all smart devices. The home is also equipped with an air conditioner unit that can sense and deter-mine the environment to adjust temperature accordingly.

隐藏的数字屏幕和投影仪紧密地集成到整个陈列室的墙板和橱柜中,只有在访客近在咫尺时才可以激活。这鼓励访客与“ 海尔智家云平台”进行交互,也能通过手机上的应用程序监视和控制的产品的实时信息。

Concealed digital screens and projectors are seamlessly integrated into the wall panels and cabinets of the entire showroom, coming alive only when visitors come within close proximity. This encourages visitors to interact with the ‘Haier Smart Home Cloud’ platform which allows access to real-time information about the products being monitored and controlled with an app on their phones.

天然橡木木材制成的柔软调色板,白色墙壁和水磨石定义了室内的部分。精心的绿化布置带给了客厅和卧室一些生气,同时间也提供了各区的私隐。客厅一侧的磨砂落地窗,背后的茂密绿色植物,与声控海尔灯光系统结合,能够在一年四季中的任何时间复制任何自然日光设置。在浴室间插入了禅宗花园的元素,框出了浴室的舒适与美感,同时也创造了一个休闲的空间,也为访客进入智能卧室前提供了一个安静的片刻。

A soft palette of natural oak timber, off white walls and terrazzo define the interior of the home. Strategically placed openings of greenery provide privacy between the living room and bedroom. While inserted zen gar-dens create framed views for the bathroom as well as a quiet moment to pause before visitors enter the smart home. The floor-to-ceiling window spanning the entire living room is integrated with a voice activated Haier lighting system programmed with the capability to replicate natural day light settings for any time of day through any of the four seasons with lush greenery filling the frosted glass faux window.

“展望未来”是一种身临其境的多媒体电影体验,通过精心设计的真实和虚拟,戏剧性空间和品牌展示,集中展现了海尔智能家居的最新和最具标志性的功能。通过活动激活,它可以使参观者与品牌建立联系并互动,并成为展览的一部分。

‘The Future’, is an immersive multi-media cinematic experience where real and virtual elements, spatial dramaturgy, and brand communications are perfectly choreographed spotlighting the latest and most iconic features of Haier Smart Home. Activated by movement, it allows visitors to connect and interact with the brand and be part of the exhibition.

“产品体验区”既有“海尔”的产品,又有旗下高端厨房品牌“卡萨帝”的产品。其中包括世界上第一台纤维检测洗衣机在内的多种网络功能产品和世界第一台智能多区域制冷和采暖空调,它们将颠覆市场。纤维检测洗衣机可以自动识别衣服面料,以便提供相对应的洗涤和烘干功能。智能空调能有效的识别和进行空气分区功能。此外,海尔智家体验中心还设有监控站,展示了海尔体验馆的生态系统。这能让访客更了解体验中心运作的实时统计数据,从新风系统到净水,软水和热水供应等等。每个区域展厅都有自己的控制面板,让访客更直观的体验产品空间。

The ‘Product Experience Zone’ displays consists of products from Haier as well as products from its premium kitchen brand, Casarte. A variety of network-enabled products that are expected to disrupt the market includ-ing the world’s first fibre-detecting washing machine, which can automatically identify the fabrics of the clothes and select the corresponding wash and dry cycles, as well as the world’s first intelligent multi-zone cooling and heating air conditioner featuring intelligent recognition and air zoning. Monitoring station also allows visitors to read live statistics and readings as the entire experience centre features Haier’s ecosystem for fresh air, water filter and hot water supply amongst many.

由Spacemen打造的海尔智家体验中心001把建筑,自然与最新的智能生活技术结合在一起,是一个全方位的品牌体验,通过将海尔与人们联系起来,将品牌承诺带入生活。

An interplay of architecture, nature and the latest in smart living technology, the Haier Smart Home Experi-ence centre created by Spacemen, is a holistic brand experience that brings the brand promise to life by connecting Haier with the people.

 

项目信息——

项目名称:海尔智家体验中心

Project name: Haier Smart Home Experience Centre

建筑师事务所:Spacemen

Architect’ Firm: Spacemen

主持建筑师:Edward Tan

Lead Architects: Edward Tan

设计团队:Hoiyee Lim, Raymond Tang, Ed Chan, Simon Liu, Kelvin Ni, Tommy Zhu, Yvonne Li

Team: Hoiyee Lim, Raymond Tang, Ed Chan, Simon Liu, Kelvin Ni, Tommy Zhu, Yvonne Li

项目位置:中国上海市普陀区,真北路1108号。

Project location: 1108 ZhenBei Road, Putuo District, Shanghai, 200042 PRC.

完成年份:2019

Completion Year: 2019

总建筑面积:3500平方米

Gross Built Area: 3500sqm

摄影版权:Chen Xuan, Min 闵晨轩, Tommy Zhu

Photo credits: Chen Xuan, Min 闵晨轩, Tommy Zhu

工程、项目管理和施工:Jaxda

Engineering, Project management, & Construction: Jaxda

互动和数字媒体顾问:Bokeh Visual Digital Media Studio

Interactive & Digital Media Consultant: Bokeh Visual Digital Media Studio