本项目是Super nature lab超然建筑研究室办公空间,原本是一层6.0米层高的店铺空间。利用钢结构夹层把原有空间分割为一二两层空间使用。一层为T.E.M.P艺术空间,设置了吧台、会议空间、卫生间及展览装置,夹层为Super nature lab工作室的日常工作空间。

This is the project of the working space of Super nature lab. It was originally a store space with a storey height of 6m and has been divided into two storeys with a steel sandwich panel. The ground floor is the T.E.M.P art space, outfitted with a bar, meeting space, washrooms and exhibition installations, while the mezzanine floor is used as the daily working space of Super nature lab .

▲前台

▲会议室

本设计的出发点是希望一层T.E.M.P艺术空间具备功能的多样性,可以用作会议、展览、办公、娱乐活动、及产品展示的功能。因此,我们设置了一个玻璃的可移动的会议空间(Meeting box),利用会议空间的前后左右的位置移动,产生出多种不同尺度的空间,达到多样的空间布置的可能性。

The design conception is that the ground floor where the T.E.M.P art space is located has a variety of functions and can be used for different purposes such as conferences exhibition, office, entertainment, and product display. Therefore, a glass movable Meeting box is set up, which can be moved based on the layout of the meeting space so that a variety of different scales of space can be created and diverse spatial arrangements can be made.

▲楼梯间

▲办公区

▲办公室

钢结构夹层的搭建,为了保证一层空间没有柱子,夹层采用了自行设计的钢吊柱的结构形式;同时我们通过对夹层平面挖洞的方式,加强一层与夹层之间的互动和交流。通过平面方洞,不仅可以补充一层中段部分的采光,同时加强了整个空间的气流流通状况。

In order to ensure that the ground floor is pillar-free, the construction of the steel sandwich panel adopts the structure of self-designed steel hanging pillar. Meanwhile, the interactions and communications between the ground floor and the mezzanine are strengthened by the hollow hole on the second floor. Thanks to these holes, the middle section of the ground floor is better lighted, and the ventilation of the entire space is improved.

▲正面

▲背面

建筑物的正面和背面,我们透过大面积玻璃的方式,保证室内空间充足的采光。其中独具特色的是,利用横向长窗将建筑物周边大片的树林绿化景观充分地引入室内。

At the front and back of the building, a large area of glass is installed to ensure that there is sufficient light in the interior space. Moreover, the most unique feature is the long horizontal window that provides a wide view of the large greenery landscape around the building.

▲卫生间

▲局部

整个设计的材质运用上,我们希望保留混凝土、钢结构夹层、夹板的原有外貌,收口自信直白,外形直接表达构造之美。配合大面积的留白,使得整个空间体现理性而又质朴的感觉。

As for the materials used for the design, we hope to preserve the original appearance of the concrete, steel mezzanine floor and plywood. The touch-up details are showed directly , and the appearance directly expresses the beauty of the structure. With a large area of vacant space, the entire space reflects a rational and simple feeling.

▲多功能布置

▲气流分析

▲采光分析

▲爆炸图

▲平面图

项目信息——

地理位置: 佛山市顺德区大良街道,广东,中国

业主方:Super nature lab超然建筑研究室

设计方:Super nature lab超然建筑研究室

设计师:黄智武、何钢荣

项目成员:梁文朗、冯嘉豪

建筑面积:200㎡

设计周期:04/2018-06/2018

建设周期:07/2018-10/2018

摄影:左小北 (恩万影像)

Project information——

Location: Zhinitang,Panyu Area,Guangzhou, China

Client: Super nature lab

Design Firm: Super nature lab

Project Architect: Zhiwu Huang、Gangrong He

Design Team: Wenlang Liang、Jiahao Feng

Building Area: 200㎡

Design Period: 04/2018-06/2018

Construction Period: 07/2018-10/2018

Photography:Zuoxiaobei (Enwan photography)